logo-yzcontent
Service

Gordijnen wassen

Ramen en gordijnen vind je bijna in elke kamer in huis terug. Natuurlijk verdienen de gordijnen ook de nodige aandacht en af en toe ook een wasbeurt.

Gordijnen wassen en reinigenservice

De meeste gordijnen (vitrages) zijn gemaakt van polyester en zijn dus machinewasbaar. Polyester krimpt in principe niet. Je hoeft ze zelfs niet te centrifugeren. Laat het water uitlekken en hang de gordijnen nog vochtig op. Ze zijn heel snel droog.

Toch geeft Liesbeth je graag enkele aandachtspunten mee bij het wassen van gordijnen.

Gordijnhaakjes

Wil je de haakjes niet uit de gordijnen halen? Vouw het gordijn dan met de haken tegen elkaar en stop het in een kussensloop of waszak. Knoop de sloop of zak goed dicht en was de gordijnen. Haal ze hierna weer uit de zak en klop ze uit.

Je kan ook het broekje van een kapotte panty rond de bovenkant van het gordijn knopen waar de haakjes zitten. Zorg er wel voor dat het niet los kan komen tijdens het wassen.

Eerste wasbeurt

Als je gordijnen voor het eerst wast, loop je het risico dat ze 2 tot 3% krimpen. Op een gordijn van 2 meter scheelt dat al snel 4 tot 6 centimeter.

Houd daar zeker rekening mee. Zijn de gordijnen al te kort? Breng ze dan naar de stomerij.

Witte vitrages wassen

Voeg wat zuurstofwater (waterstofperoxide) of ecologisch zuurstofbleekmiddel toe aan het waswater van kleurloze of witte gordijnen. De vuilresten verdwijnen als sneeuw voor de zon en je gordijnen worden weer stralend wit.

Overgordijnen wassen

  • Overgordijnen kunnen van heel veel soorten stof gemaakt zijn. Controleer de wasvoorschriften of vraag eventueel aan de fabrikant of je ze in de wasmachine kunt wassen.
  • Check of je wasmachine groot genoeg is voor je overgordijnen. In een te kleine machine gaan ze erg kreuken en worden ze misschien beschadigd. Bovendien is het slecht voor de motor van je wasmachine om de trommel te vol te stoppen.
  • Was de overgordijnen niet warmer dan 30°C met een zacht wasmiddel. Laat kort centrifugeren.
  • Je kan overgordijnen ook met de hand wassen in een zacht wasproduct en veel water. Laat ze eerste weken en spoel ze dan goed uit met koud water.
  • Na het wassen kan je de gordijnen kort laten centrifugeren. Dan mogen ze meteen opgehangen worden met voldoende tussenruimte. Hang ze helemaal open. De kreuken zullen er vanzelf uitgaan. Is dat niet het geval? Benevel ze dan met stoom als ze openhangen. Gebruik daarvoor je stoomstrijkijzer, maar strijk de gordijnen niet gewoon. Kijk ook naar de textielvoorschriften op de stof.
  • Stop gordijnen liever niet in de droogkast, want de kans is groot dat ze dan krimpen.

Velours gordijnen

Velours gordijnen mogen niet gewassen worden. Je kan ze wel benevelen met een waterspuit als ze gekreukt zijn.